Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Fondue z gruyere'a i ementalera

Składniki na 6 porcji:
  • po 45 dag sera grojer i ementaler
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • bochenek pszennego chleba
  • 300 ml białego wytrawnego wina
  • 2 szklanki wiśniówki
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz, najlepiej biały

Obydwa żółte sery zetrzyj na drobnej tarce, z trzech ząbków czosnku dwa posiekaj lub przeciśnij przez praskę, a trzecim, przekrojonym na pół, natrzyj dokładnie kociołek.

W kieliszku wina rozprowadź mąkę ziemniaczaną. Resztę wina wlej do kociołka, postaw na kuchence i podgrzej. Wsyp teraz 1/3 sera i - cały czas mieszając - podgrzewaj, aż ser się stopi.

Dodaj mąkę wymieszaną z winem, czosnek i wiśniówkę. Stopniowo wsyp pozostały ser, cały czas dokładnie mieszając i nadal podgrzewaj aż ser się rozpuści, a wtedy obficie posyp pieprzem. Kociołek umieść na podgrzewaczu ustawionym na środku stołu. Od czasu do czasu masę serową należy zamieszać od dołu.

Chleb pokrój w kostkę o wymiarach 2 x 2 cm, włóż do wiklinowego koszyka i ustaw na stole obok kociołka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...