Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Faworki z winem

Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 3 żółtka
  • pół szklanki półsłodkiego białego wina
  • Cukier wanilinowy 
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Utarte z cukrem wanilinowym żółtka wymieszaj z winem, stopniowo dosypując mąkę. Zagnieć gęste ciasto i długo „wybijaj” je wałkiem, po czym włóż do lodówki.

Schłodzone jak najcieniej rozwałkuj, a następnie pokrój w paski o wymiarach 3 x 10 cm, każdy przetnij w środku wzdłuż i przewiń przez otwór.

W rondlu rozgrzej tłuszcz i smaż faworki na złoty kolor. Po usmażeniu osusz je na bibule, a na koniec obsyp cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...