Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Fasolowa serbska

Składniki na 6 porcji: 
  • szklanka białej fasoli
  • 25 dag ogonówki lub chudego boczku
  • 1,5 szklanki przecieru pomidorowego
  • 6 szklanek Bulionu warzywnego WINIARY (z kostki)
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek gęstej śmietany 22-proc.
  • łyżka oliwy
  • kilka listków bazylii lub 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz
  • sól

Namoczoną i odcedzoną fasolę przełóż do garnka, zalej bulionem i gotuj na niedużym ogniu, aż będzie miękka. Wędzonkę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie, po czym dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Przez kilka minut smaż wszystko razem, cały czas mieszając. Teraz przełóż do garnka z ugotowaną fasolą i wlej przecier pomidorowy. Zupę gotuj jeszcze 10 minut, przypraw do smaku solą i pieprzem, zabiel śmietaną.

Przed podaniem - już w talerzach - udekoruj listkami bazylii lub posyp posiekaną natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...