Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Egipskie lub algierskie ciasteczka smażone

Składniki na 6 porcji:
  • 35 dag mąki
  • 6 dag cukru
  • 2 jaja
  • sól
  • 20 dag miodu
  • olej do głębokiego smażenia

Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, cukier, wbij jajka i wyrób twarde ciasto, dolewając przegotowaną wodę. Pozwól ciastu trochę „odpocząć”, po czym rozwałkuj je na placek grubości 1-1,5 cm, a następnie potnij na paski długości około 5 cm, uformuj z nich paluszki, które usmażysz na gorącym oleju na złoty kolor. Po wyjęciu łyżką cedzakową zanurz paluszki w płynnym miodzie. Można je jeść i na ciepło i na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...