Szukaj przepisów

środa, 15 sierpnia 2012

Dieta rybna


3 kg w ciągu 2 tygodni

Dieta została tak opracowana, abyś ryby jadła minimum 2 razy dziennie. Zapewne ucieszy to  smakoszy ryb. Dobre efekty odchudzające uzyskasz jednak, wybierając jedynie chudsze ryby (flądra, dorsz, mintaj, sola) i przyrządzając je w niewielkiej ilości oleju. Ryby pod względem wartości odżywczych są bogatsze nawet od drobiu – mają więcej składników mineralnych (jod, selen, potas, fosfor) i witamin A i B. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko chorób serca i układu krążenia.

Zasady diety:
Zjadaj 5 posiłków dziennie. Dietę stosuj  2 tygodnie, ryby jedz 2 razy dziennie – na obiad, śniadanie lub kolację. Dietę możesz powtarzać tyle razy, ile chcesz.

dzień pierwszy

ŚNIADANIE: 2 kawałki pieczywa chrupkiego posmarowane pastą z 50 g wędzonej makreli wymieszanej z 70 g chudego serka wiejskiego i 1 łyżeczką posiekanego szczypiorku, herbata bez cukru
DRUGIE ŚNIADANIE: 1 szklanka chudej maślanki, 1/2 banana
OBIAD: 1 filet rybny z warzywami

Filet rybny z warzywami

  • 1/4 szklanki ryżu 
  •  1/2 pokrojonej marchwi i cukinii 
  •  25 g krótkich szparagów 
  •  25 g młodych kolb kukurydzy 
  •  1/4 szklanki bulionu rybnego lub drobiowego z 1 kostki 
  •  filet z dorsza 
  •  1/2 łyżki margaryny 
  •  1 łyżka białego wina i śmietany 
  •  1/2 łyżki posiekanego szczypiorku 
  •  sól, pieprz
Przygotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Warzywa w bulionie ugotuj do miękkości. Odcedź, zachowując bulion. Podsmaż rybę na margarynie przez 3–4 minuty z każdej strony, aż się zrumieni. Nałóż ryż na ogrzane talerze, a na wierzchu ułóż rybę i warzywa. Postaw w ciepłym miejscu. Do sosu ze smażenia ryby dodaj wino i bulion i gotuj na dużym ogniu do czasu, aż zgęstnieje. Dopraw śmietaną, połową szczypiorku oraz solą i pieprzem. Polej rybę i posyp pozostałym szczypiorkiem.

PODWIECZOREK: 2 mandarynki
KOLACJA: 1kromka ciemnego chleba z 1 plasterkiem żółtego sera, 1/2 szklanki chudego mleka

dzień drugi


ŚNIADANIE: 1 szklanka płatków kukurydzianych, 1 szklanka mleka, 1 łyżeczka miodu
DRUGIE ŚNIADANIE: 1 kiwi, 150 g kefiru
OBIAD: 1 grillowany śledź z pomidorami, 1 kawałek chrupkiego pieczywa, kawa lub herbata

Grillowany śledź z pomidorami (2 porcje)
  • 2 małe oczyszczone śledzie 
  •  1 łyżeczka margaryny 
  •  świeżo zmielony czarny pieprz 
  •  2 przekrojone na pół pomidory 
  •  2 kawałki pełnoziarnistego pieczywa chrupkiego z odrobiną margaryny
Rozłóż rybę i ułóż skórą do góry na desce. Przeciągnij kilka razy kciuk, dociskając go do kręgosłupa. Potem odwróć rybę i wyjmij kręgosłup wraz z odchodzącymi od niego ościami. Umieść ja na ruszcie skórą do dołu i ułóż na niej małe kawałeczki margaryny, oprósz pieprzem. Grilluj 4 minuty, potem włóż pomidory na ruszt i dalej piecz, aż ryba będzie chrupka i nabierze złotego koloru, a pomidory zmiękną.

PODWIECZOREK: 3 biszkopty, 1 szklanka soku owocowego (niesłodzonego)
KOLACJA: 2 kromki chleba razowego posmarowane masłem, 4 liście sałaty, 100 g wędzonego pstrąga, 1 szklanka niesłodzonej herbaty

dzień trzeci


ŚNIADANIE: 1/2 szklanki muesli z owocami, 150 g jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka miodu
DRUGIE ŚNIADANIE: 1 kromka pumpernikla z 1 kostką sera topionego, 1/2 świeżego ogórka
OBIAD: 1 wędzony dorsz z jajkiem, 1 wafel z dmuchanej pszenicy

Wędzony dorsz z jajkiem (2 porcje)
2 filety z wędzonego dorsza (ok. 100 g każdy) 2 jaja
Ułóż filety na dużej patelni z przykrywką i zalej wodą. Zagotuj, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3 minuty. Delikatnie odsuń rybę na bok patelni. Wbij po 1 jaju do filiżanki i ostrożnie zsuń je do wody obok ryby. Gotuj 3 minuty, aż jaja się zetną, a ryba zmięknie. Przełóż na ogrzany talerz.

PODWIECZOREK: koktajl z 1 szklanki chudego mleka, 1 szklanki (150 g) owoców sezonowych – truskawek, malin, jeżyn itd.
KOLACJA: 120 g karpia w galarecie, 1 kromka chleba pełnoziarnistego, 1 czerwona papryka, 1 szklanka herbaty bez cukru

dzień czwarty

ŚNIADANIE: 1 wędzony śledź, 1 szklanka soku pomarańczowego, 1 kromka chleba razowego z odrobiną margaryny

Wędzony śledź (2 porcje)

1 wędzony filety śledziowy ćwiartki cytryny
Włóż fileta do słoika, ogonem do góry. Zalej wrzątkiem, tak aby zakrył rybę całkowicie. Zostaw na 5 minut. Odsącz, ułóż na ogrzanym talerzu i podawaj z ćwiartkami cytryny.

DRUGIE ŚNIADANIE: 1 grejpfrut, 1/2 grahamki posmarowana margaryną, 1 plasterek wędliny drobiowej, 2 liście sałaty
OBIAD: 1 porcja białej zupy rybnej

Biała zupa rybna (8 porcji)
  • 1 łyżeczka oliwy 
  •  1/4 szklanki margaryny 
  •  1 drobno posiekana cebula 
  •  1 rozgnieciony ząbek czosnku 
  •  1 drobno pokrojona marchew 
  •  1 duża puszka krojonych pomidorów (400 g) 
  •  1 łyżka przecieru pomidorowego 
  •  2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  •  3 i 3/4 szklanki bulionu z ryby (2 kostki) 
  •  2/3 szklanki białego wytrawnego wina 
  •  1 liść laurowy, sól, świeżo zmielony pieprz 
  •  1 cytryna 
  •  100 g fileta z płastugi pokrojonego w grube paski 
  •  100 g fileta z dorsza pokrojonego w duże kawałki 
  •  100 g fileta z witlinka pokrojonego w duże kawałki 
  •  1 drobno posiekana papryczka z puszki 
  •  2/3 szklanki śmietany 
  •  8 całych krewetek w pancerzyku, do przybrania
Podgrzej oliwę i margarynę w dużym rondlu. Dodaj cebulę, czosnek, marchew i smaż 2 minuty, aż zmiękną. Dołóż pomidory z puszki, przecier pomidorowy, 1/2 natki pietruszki, bulion, wino, liść laurowy, odrobinę soli i pieprzu. Zagotuj. Odetnij końce cytryny i wrzuć do garnka. Pokrój pozostałą część cytryny na 8 plasterków i zostaw je do przybrania. Do garnka z wywarem dodaj ryby, ponownie zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 20 minut. Wyjmij liść laurowy i końce cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Rozdziel rybę na 8 talerzy. Dodaj do zupy papryczkę i śmietanę. Podgrzej, ale nie gotuj. Nalej do talerzy z rybą, posyp pozostałą natką pietruszki i udekoruj brzegi talerzy plasterkiem cytryny oraz całą krewetką.

PODWIECZOREK: 1 kromka bułki wrocławskiej posmarowana 1 łyżeczką dżemu owocowego niskosłodzonego, 1/2 szklanki chudego mleka
KOLACJA: 1 jajo na twardo, 2 kromki bułki wrocławskiej, 50 g kiełków, np. rzodkiewki, soi, fasoli, 1/2 szklanki kawy Inki z 1/2 szklanki chudego mleka

dzień piąty

ŚNIADANIE: 1 opakowanie chudego serka wiejskiego wymieszaj z 25 g kiełków, 1 szklanka niesłodzonej herbaty owocowej, 3 kawałki pieczywa chrupkiego
DRUGIE ŚNIADANIE: 150 g chudego naturalnego jogurtu wymieszanego z 1 łyżką płatków owsianych, 1 jabłko
OBIAD: 1 porcja sardynek z pomidorami, mieszana zielona sałata, 1 kromka bagietki

Sardynki z pomidorami (4 porcje)
  • 900 g pokrojonych w plasterki pomidorów 
  •  1 łyżka posiekanej bazylii 
  •  2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  •  1 drobno posiekany ząbek czosnku 
  •  1/4 szklanki niskotłuszczowej margaryny 
  •  sól, świeżo zmielony czarny pieprz 
  •  8 świeżych sardynek 
  •  2 cytryny 
  •  1 bagietka
Ułóż połowę plastrów pomidorów w płytkim naczyniu do zapiekania. Posyp połową ziół, czosnku, skrop rozpuszczoną margaryną oraz dopraw solą i pieprzem. Umyj i oczyść sardynki pod bieżącą wodą, osusz. Połóż ryby na pomidorach. Pokrój cienko jedną z cytryn i rozłóż na sardynkach. Przypraw, a na wierzch wyłóż resztę pomidorów, ziół i margarynę. Wyciśnij sok z pozostałej cytryny i skrop nim rybę. Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Podawaj prosto z naczynia, z bagietką i mieszaną zieloną sałatką.

Mieszana zielona sałatka

Wymieszaj zielone liście sałaty lodowej, rukoli, mniszka, sałaty masłowej itp. Dodaj 1 ogórek pokrojony w plasterki, krążki zielonej papryki, posiekaną cebulę dymkę i kiełki rzodkiewki. Możesz też dołożyć kilka porwanych listków świeżych ziół, takich jak pietruszka, kolendra lub bazylia. Sałatkę polej sosem winegret.

PODWIECZOREK: 1/2 szklanki kawy Inki z 1/2 szklanki chudego mleka, 1 mała jagodzianka
KOLACJA: sałatka z tuńczyka z puszki w sosie własnym wymieszanego z 1/3 szklanki ugotowanego ryżu, 1 łyżką kukurydzy z puszki i 1 łyżką posiekanego szczypiorku, 1 szklanka niesłodzonej herbaty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...