4 kg w
ciągu miesiąca
Doktor Michael Montignac stwierdził, że powodem tycia nie
są zbyt kaloryczne posiłki, ale ich złe komponowanie. Ułożył więc tabelę
produktów, w której określił tzw. indeks glikemiczny (IG). Jest on tym wyższy,
im bardziej podniósł się poziom glukozy we krwi po spożyciu danego produktu.
Podzielił również węglowodany na dobre (o niskim poziomie IG, poniżej 60) i złe
(IG 60–100). Aby zastosować dietę Montignaca, trzeba wybierać produkty z niskim
IG.
Zasady diety:
Jedz przynajmniej 3 posiłki dziennie o stałych porach. Nie łącz
produktów z grupy pierwszej (białka) z grupą drugą (węglowodany) i trzecią
(rośliny strączkowe). Wszystko możesz łączyć z grupą czwartą (warzywa). Na śniadanie wybieraj produkty bogate
w węglowodany, ale z niewielką ilością białka, obiad komponuj z potraw bogatych
w tłuszcz i białko. Dzień zakończ lekką węglowodanowo-białkową lub
białkowo-tłuszczową kolacją. Te zalecenia dotyczą I etapu diety Montignaca. W
II etapie diety możesz pozwolić sobie na kieliszek
wina czy grzankę, ale ogranicz spożycie tłuszczów.
Przerwy
między posiłkami nie mogą być krótsze niż 3 godziny (po posiłku z tłuszczem – 4
godziny). Możesz pić wodę mineralną, bezkofeinową kawę, świeżo wyciskane soki
warzywne. Pij między posiłkami, nigdy w trakcie ani przed
nimi.
To dieta dla każdego, kto jest
zdyscyplinowany. Przynosi dobre rezultaty, pod warunkiem że nie robi się od
niej odstępstw. Największą wadą tej diety jest konieczność częstego odwiedzania
sklepów ze zdrową żywnością.
Produkty wskazane
IG
poniżej 20 –
bakłażany, cebula, cukinia, czosnek, orzeszki ziemne, papryka, pomidory, seler
naciowy i korzeniowy, soja, warzywa zielone
IG 20–29 – czekolada (min. 70 proc. kakao), czereśnie,
fasola gotowana, grejpfruty, fruktoza, groch gotowany, jabłka suszone, jogurt 0
proc. tłuszczu, kasza jęczmienna, marchew surowa, marmolada bez cukru, mleko
świeże, soczewica czerwona, suszone śliwki
IG 30–39 – brzoskwinie z puszki, ciecierzyca,
dziki ryż, fasolka szparagowa, figi, gruszki, jogurt naturalny, makaron sojowy,
mleko odtłuszczone i zsiadłe, ryby, soczewica zielona gotowana, sok pomidorowy,
spaghetti razowe, śliwki, twaróg
IG 40–50 – brzoskwinie, chleb gryczany,
otrębowy, żytni pełnoziarnisty, czekolada biała, groszek świeży, mięso chude,
mleko sojowe, makaron rurki, ryżowy, z pełnego ziarna, płatki zbożowe bez
cukru, pomarańcze, pumpernikiel, ryż basmati, brązowy, sery żółte chude, soki
owocowe świeże, truskawki, winogrona
Produkty niewskazane
IG 50–69 – ananas, banany, bezy, biszkopt,
buraki, chleb razowy, kasza manna, gryczana, kiwi, konfitury, dżemy, słodzone,
kukurydza, kuskus, lody, mango, melon, miód, mleko skondensowane słodzone,
morele świeże, pączki, rodzynki, rzepa, spaghetti długo gotowane, wafle ryżowe,
ziemniaki w mundurkach
IG 70–89 – arbuz, batony czekoladowe, bób
gotowany, chleb biały, coca-cola, cukier, herbatniki, marchew gotowana,
naleśniki, pierogi, popcorn, ryż krótko gotowany, ziemniaki gotowane
IG
90–100 – bagietka,
bułeczki drożdżowe, chipsy, daktyle suszone, frytki, glukoza, mączka ryżowa,
piwo, ziemniaki pieczone
1. Białkowe – mięso, drób, chude mleko, jaja, chude jogurty, chude sery, ryby, owoce morza
2. Węglowodanowe – pieczywo pełnoziarniste, ryż, kasze, makarony, ziemniaki, marchew, buraki, kukurydza, alkohol
3. Rośliny strączkowe – soczewica, fasola, groch, bób, soja
4. Warzywa – kapusta, kalafior, cykoria, papryka, por, kabaczki, ogórki, groszek zielony
5. Owoce – cytrusy, jabłka, śliwki, gruszki, brzoskwinie, truskawki, kiwi
6. Nasiona – orzechy, migdały, pestki
7. Tłuszcze – oleje, masło, margaryna, czekolada
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz