Szukaj przepisów

środa, 15 sierpnia 2012

Dieta makrobiotyczna


3–4 kg w ciągu 10 dni

Podstawę diety makriobiotycznej stanowią pełne i niełuskane ziarna kaszy jaglanej i jęczmiennej, pszenicy, żyta, owsa, kukurydzy, gryki i ryżu, suszone owoce, warzywa i rośliny strączkowe. W odróżnieniu od diety wegetariańskiej, dopuszcza ryby. W tej diecie nie wolno jednak spożywać mięsa i mleka. Makriobiotyka obejmuje również całą grupę produktów, które można kupić w sklepach ze zdrową żywnością: sos sojowy, sushi, ser sojowy (tofu). Ta dieta zalecana jest osobom, które chcą oczyścić swój organizm, a przy okazji stracić kilka kilogramów. Nie jest odpowiednia dla osób cierpiących na osteoporozę i chorych na serce.

Zasady diety:
Przez 10 dni jesz 3 posiłki dziennie, przygotowane z gotowanych, prażonych, rozgniecionych lub zmielonych ziaren. To oczywiście mało urozmaicony jadłospis, niemniej skuteczny, gdyż pozwoli ci schudnąć nawet 4 kg. Jadłospis możesz uzupełnić owocami i warzywami, zboża powinny jednak stanowić 70 proc. codziennego menu. Posiłki kończ zawsze kiszonką (możesz ją przygotować z poszatkowanej kapusty, selera, ogórków, sałaty – warzywa umieszcza się na przemian z solą w kamiennym naczyniu – 1/2 szklanki soli na 7,5 kg warzyw; całość przykryj i dociśnij np. kamieniem; na kiszonkę trzeba poczekać ok. 4 dni), która jest niezwykle ważnym składnikiem menu w makrobiotyce. 


PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS

ŚNIADANIE: płatki owsiane na wodzie, 2 kawałki żytniego pieczywa tostowego z 1 łyżką miodu, herbata ziołowa, kiszonka
OBIAD: gotowana kasza jęczmienna z warzywami (marchew, brokuły), kiszonka
KOLACJA: smażone tofu i surówka (kiełki rzodkiewki, marchew), kiszonka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...