3–4 kg w
ciągu 10 dni
Podstawę
diety makriobiotycznej stanowią pełne i niełuskane ziarna kaszy jaglanej i
jęczmiennej, pszenicy, żyta, owsa, kukurydzy, gryki i ryżu, suszone owoce,
warzywa i rośliny strączkowe. W odróżnieniu od diety wegetariańskiej, dopuszcza
ryby. W tej diecie nie wolno jednak spożywać mięsa i mleka. Makriobiotyka
obejmuje również całą grupę produktów, które można kupić w sklepach ze zdrową
żywnością: sos sojowy, sushi, ser sojowy (tofu). Ta dieta zalecana jest osobom,
które chcą oczyścić swój organizm, a przy okazji stracić kilka kilogramów. Nie
jest odpowiednia dla osób cierpiących na osteoporozę i chorych na serce.
Zasady diety:
Przez 10 dni jesz 3 posiłki dziennie, przygotowane z
gotowanych, prażonych, rozgniecionych lub zmielonych ziaren. To oczywiście mało
urozmaicony jadłospis, niemniej skuteczny, gdyż pozwoli ci schudnąć nawet 4 kg.
Jadłospis możesz uzupełnić owocami i warzywami, zboża powinny jednak stanowić
70 proc. codziennego menu. Posiłki kończ zawsze kiszonką (możesz ją przygotować
z poszatkowanej kapusty, selera, ogórków, sałaty – warzywa umieszcza się na
przemian z solą w kamiennym naczyniu – 1/2 szklanki soli na 7,5 kg warzyw;
całość przykryj i dociśnij np. kamieniem; na kiszonkę trzeba poczekać ok. 4
dni), która jest niezwykle ważnym składnikiem menu w makrobiotyce.
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS
ŚNIADANIE: płatki owsiane na wodzie, 2
kawałki żytniego pieczywa tostowego z 1 łyżką miodu, herbata ziołowa, kiszonka
OBIAD: gotowana kasza jęczmienna z
warzywami (marchew, brokuły), kiszonka
KOLACJA: smażone tofu i surówka (kiełki rzodkiewki,
marchew), kiszonka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz