Szukaj przepisów

środa, 15 sierpnia 2012

Dieta makaronowa


1,5 –2 kg w ciągu tygodnia

Przekonanie, że makaron tuczy nie jest prawdziwe. Zagrożenie dla figury stanowią raczej dodatki, z którymi go spożywamy, zwłaszcza wysokokaloryczne sosy. Jeśli potrafisz ograniczyć się do zjadania zaproponowanych porcji, z pewnością schudniesz ok. 2 kg w ciągu tygodnia.

Zasady diety:
Jedz 5 posiłków dziennie o stałych porach. Jednocześnie pij jak najwięcej niegazowanej wody mineralnej, herbat ziołowych i soków.

dzień pierwszy


ŚNIADANIE: 2 łyżki muesli wymieszaj z 1 łyżeczką pestek dyni i 100 g jogurtu
DRUGIE ŚNIADANIE: 1 kromka chrupkiego pieczywa cienko posmarowana masłem, kawa lub herbata bez cukru
OBIAD: 1 porcja makaronu sojowego z pieczoną rybą
PODWIECZOREK: 1 banan
KOLACJA: 3 plasterki chudej szynki, sałatka z pomidora, 1 kromka chleba pełnoziarnistego

dzień drugi


ŚNIADANIE: 1 bułka z miodem, kawa lub herbata bez cukru
DRUGIE ŚNIADANIE: 2 sucharki, 1 pomarańcza
OBIAD: rurki z białym sosem

Rurki z białym sosem

  • 100 g makaronu rurki 
  •  1/4 świeżej papryki 
  •  kawałek pora i marchwi 
  •  1 łyżeczka oleju
  • 50 g mięsa drobiowego 
  •  sól, biały pieprz
  •  trochę maki i mleka 
  •  25 g pleśniowego sera
Rozpuść masło, dodaj mąkę, wymieszaj, dodaj mleko i gotuj, aż zgęstnieje, przypraw i dodaj pokruszony ser. Ugotowany makaron polej przygotowanym sosem.

PODWIECZOREK: 1 jabłko
KOLACJA: sałatka z kurczaka – 40 g pieczonego kurczaka, zielona sałata, 2 pomidory, 1 łyżka kukurydzy, przyprawy do smaku, 1 łyżka jogurtu naturalnego

dzień trzeci

ŚNIADANIE: 1 kromka chleba pełnoziarnistego posmarowana masłem, 1 jajko na twardo, kawa lub herbata owocowa
DRUGIE ŚNIADANIE: 100 g chudego jogurtu naturalnego

OBIAD: 1 porcja tagliatelle z sosem szpinakowym


Tagliatelle z sosem szpinakowym (2 porcje)
  • 175 g liści młodego szpinaku 
  •  50 g sera gorgonzola 
  •  2 łyżki chudego mleka 
  •  świeżo zmielony czarny pieprz 
  •  175 g makaronu tagliatelle (wstążki) 
  •  szczypta soli
Szpinak umyj i usuń twarde łodygi. Włóż do garnka i gotuj 2–3 minuty. Po zdjęciu z ognia osącz. Ser rozkrusz i włóż do rondelka. Wlej mleko, mieszając, podgrzewaj liście do czasu, aż ser się rozpuści. Dodaj szpinak, przypraw do smaku czarnym pieprzem, wymieszaj. Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedź, dodaj sos szpinakowy i delikatnie wymieszaj.

PODWIECZOREK: 1 jabłko
KOLACJA: 2 kromki pieczywa chrupkiego z masłem i pomidorem

dzień czwarty

ŚNIADANIE: 2 kromki grahama, 30 g sera camembert, 1 pomidor, 1 szklanka soku owocowego
DRUGIE ŚNIADANIE: 100 g ciasta drożdżowego z jabłkami

OBIAD: 1 porcja kotlecików z kurczaka z makaronem tagliatelle, sałatka na przystawkę


Kotleciki z kurczaka z makaronem tagliatelle (2 porcje)
  • 200 g filetów z piersi kurczaka 
  •  25 g bułki tartej
  •  1 łyżka serka śmietankowego półtłustego 
  •  1 łyżka masła orzechowego 
  •  1 jajo 
  •  2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki 
  •  sól, świeżo zmielony czarny pieprz 
  •  175 g makaronu tagliatelle (wstążki)
Pokrój kurczaka w kostkę i zmiksuj na dość gęstą masę z bułką tartą, serkiem śmietankowym, masłem orzechowym, jajem, pietruszką, solą i pieprzem. Łyżką nakładaj masę na lekko natłuszczoną brytfannę – powinno wystarczyć na ok. 10 kotlecików. Piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody, odcedź.

PODWIECZOREK: 2 kiwi
KOLACJA: 2 plasterki szynki wołowej, 2 kromki chleba razowego, 2 łyżki sałatki jarzynowej

dzień piąty

ŚNIADANIE: 1 grahamka, 100 g chudego serka wiejskiego, 1/2 papryki czerwonej
DRUGIE ŚNIADANIE: 1 kromka pumpernikla z masłem i kilkoma plasterkami ogórka

OBIAD: 1 porcja spaghetti Leonardo


Spaghetti Leonardo (2 porcje)
  • 100 g spaghetti 
  •  2 łyżeczki oliwy z oliwek 
  •  50 g przekrojonych na pół pieczarek 
  •  1/4 szklanki półtłustego sera śmietankowego 
  •  225 g młodych liści szpinaku 
  •  50 g pokrojonej w cienką kostkę szynki parmeńskiej 
  •  sól, świeżo zmielony czarny pieprz 
  •  1 łyżka świeżo startego parmezanu
Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody, odcedź. Na patelni rozgrzej oliwę, włóż pieczarki, smaż 4–5 minut. Dodaj ser śmietankowy i mieszaj, aż się rozpuści. Pieczarki, szynkę i szpinak połącz z makaronem, dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj. Przełóż na podgrzane talerze. Spaghetti podawaj posypane parmezanem.

PODWIECZOREK: 1 gruszka

KOLACJA: 1 porcja sałatki makaronowej na ciepło


Sałatka makaronowa na ciepło (2 porcje)
  • 1 czerwona papryka pokrojona w ćwiartki 
  •  1 zielona papryka pokrojona w ćwiartki 
  •  175 g makaronu fusilli (świderki) 
  •  1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym (100 g) 
  •  3 łyżki jogurtu
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz 
  •  sałata
Ćwiartki papryki ułóż na ruszcie skórką do góry, piecz 5–6 minut, aż skórka się przypiecze.  Podpieczone papryki włóż do torebki foliowej albo garnka przykrytego folią i odstaw do ostygnięcia. Skórkę ściągnij i usuń. Paprykę posiekaj w plasterki. Ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody, aż będzie al dente, odcedź. Przełóż do salaterki, dodaj paprykę, tuńczyka i jogurt. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj i podawaj z sałatą.

dzień szósty


ŚNIADANIE: 1 kajzerka, odrobina masła, 2 plasterki szynki drobiowej, 1/2 pomidora
DRUGIE ŚNIADANIE: 1 szklanka soku pomarańczowego, 3 rzodkiewki

OBIAD: 1 porcja spaghetti z czosnkiem i ziołami


Spaghetti z czosnkiem i ziołami (4 porcje)
  • 225 g spaghetti 
  •  50 g niskotłuszczowej margaryny 
  •  1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 
  •  1 łyżka posiekanej pietruszki 
  •  1 łyżka posiekanej bazylii 
  •  sól, świeżo zmielony czarny pieprz 
  •  4 łyżki startego parmezanu
Ugotuj spaghetti, odcedź. Rozpuść margarynę w rondlu, dodaj czosnek, zioła, sól i pieprz. Dołóż spaghetti i wymieszaj. Każdą porcję posyp 1 łyżką parmezanu.

PODWIECZOREK: sałatka z makaronu

Sałatka z makaronu

  • 50 g makaronu 
  •  50 g pieczonego kurczaka 
  •  2 łyżki groszku 
  •  kawałek czerwonej papryki i świeżego ogórka 
  •  1/2 łyżki oleju 
  •  sól
Mięso pokrój w paski, dodaj ugotowany makaron, groszek, pokrojoną paprykę i ogórek, polej doprawionym olejem.

KOLACJA: 2 naleśniki z serem, 1 szklanka soku wielowarzywnego

dzień siódmy


ŚNIADANIE: 4 plasterki salami, odrobina masła, 2 kromki chleba pełnoziarnistego
DRUGIE ŚNIADANIE: 100 g malin

OBIAD: 1 porcja tofu ze smażonymi warzywami i makaronem

 

Tofu ze smażonymi warzywami i makaronem (2 porcje)

  • 1 łyżeczka oleju sezamowego 
  •  1 łyżka ciemnego sosu sojowego 
  •  1 łyżka wytrawnej sherry
  • 100 g pokrojonego w kostkę serka tofu 
  •  100 g chińskiego makaronu jajecznego 
  •  1 łyżka oleju słonecznikowego 
  •  pęczek dymki 
  •  1 pokrojona w cienkie plasterki marchew 
  •  obrany i cienko starty kawałek korzenia imbiru długości ok. 2,5 cm 
  •  1 roztarty ząbek czosnku 
  •  50 g pokrojonych w plasterki pieczarek 
  •  100 g podzielonych na różyczki brokułów 
  •  1/2 szklanki bulionu warzywnego 
  •  2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Olej sezamowy, sos sojowy i sherry wymieszaj w miseczce, dodaj tofu, wymieszaj i odstaw na 1/2 godziny. Makaron ugotuj w dużej ilości wody, odcedź i odstaw. Olej mocno rozgrzej na patelni, dodaj posiekaną dymkę, marchew i imbir, smaż 3 minuty. Dodaj czosnek, pieczarki i brokuły, smaż 1 minutę. Następnie wlej 1/2 bulionu. Zmniejsz ogień, przykryj i duś na wolnym ogniu 3 minuty. Mąkę wsyp do miseczki, wlej marynatę od tofu. Wymieszaj na gładką masę, wlej resztę bulionu. Dodaj do warzyw, gotuj, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Dodaj tofu i makaron, wymieszaj. Podgrzewaj przez chwilę i podawaj na ciepło.

PODWIECZOREK: 1 szklanka soku z marchwi, 3 biszkopty
KOLACJA: 2 dzwonka śledzia z cebulką i odrobiną oliwy, 1 kromka pełnoziarnistego chleba

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...