1,5 –2
kg w ciągu tygodnia
Przekonanie,
że makaron tuczy nie jest prawdziwe. Zagrożenie dla figury stanowią raczej
dodatki, z którymi go spożywamy, zwłaszcza wysokokaloryczne sosy. Jeśli
potrafisz ograniczyć się do zjadania zaproponowanych porcji, z pewnością
schudniesz ok. 2 kg w ciągu tygodnia.
Zasady diety:
Jedz 5
posiłków dziennie o stałych porach. Jednocześnie pij jak najwięcej niegazowanej
wody mineralnej, herbat ziołowych i soków.
dzień pierwszy
ŚNIADANIE: 2 łyżki muesli wymieszaj z
1 łyżeczką pestek dyni i 100 g jogurtu
DRUGIE
ŚNIADANIE: 1 kromka
chrupkiego pieczywa cienko posmarowana masłem, kawa lub herbata bez cukru
OBIAD: 1 porcja makaronu sojowego z
pieczoną rybą
PODWIECZOREK: 1 banan
KOLACJA: 3 plasterki chudej szynki, sałatka
z pomidora, 1 kromka chleba pełnoziarnistego
dzień drugi
ŚNIADANIE: 1 bułka z miodem, kawa lub herbata
bez cukru
DRUGIE
ŚNIADANIE: 2
sucharki, 1 pomarańcza
OBIAD: rurki z białym sosem
Rurki z białym sosem
- 100 g makaronu rurki
- 1/4 świeżej papryki
- kawałek pora i marchwi
- 1 łyżeczka oleju
- 50 g mięsa drobiowego
- sól, biały pieprz
- trochę maki i mleka
- 25 g pleśniowego sera
Rozpuść
masło, dodaj mąkę, wymieszaj, dodaj mleko i gotuj, aż zgęstnieje, przypraw i
dodaj pokruszony ser. Ugotowany makaron polej przygotowanym sosem.
PODWIECZOREK: 1 jabłko
KOLACJA: sałatka z kurczaka – 40 g
pieczonego kurczaka, zielona sałata, 2 pomidory, 1 łyżka kukurydzy, przyprawy
do smaku, 1 łyżka jogurtu naturalnego
dzień trzeci
ŚNIADANIE: 1 kromka chleba pełnoziarnistego
posmarowana masłem, 1 jajko na twardo, kawa lub herbata owocowa
DRUGIE
ŚNIADANIE: 100 g
chudego jogurtu naturalnego
OBIAD: 1 porcja tagliatelle z sosem szpinakowym
Tagliatelle z sosem szpinakowym (2 porcje)
- 175 g liści młodego szpinaku
- 50 g sera gorgonzola
- 2 łyżki chudego mleka
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 175 g makaronu tagliatelle (wstążki)
- szczypta soli
Szpinak
umyj i usuń twarde łodygi. Włóż do garnka i gotuj 2–3 minuty. Po zdjęciu z
ognia osącz. Ser rozkrusz i włóż do rondelka. Wlej mleko, mieszając, podgrzewaj
liście do czasu, aż ser się rozpuści. Dodaj szpinak, przypraw do smaku czarnym
pieprzem, wymieszaj. Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej
wody. Odcedź, dodaj sos szpinakowy i delikatnie wymieszaj.
PODWIECZOREK: 1 jabłko
KOLACJA: 2 kromki pieczywa chrupkiego z
masłem i pomidorem
dzień
czwarty
ŚNIADANIE: 2 kromki grahama, 30 g sera
camembert, 1 pomidor, 1 szklanka soku owocowego
DRUGIE
ŚNIADANIE: 100 g
ciasta drożdżowego z jabłkami
OBIAD: 1 porcja kotlecików z kurczaka z makaronem tagliatelle, sałatka na przystawkę
Kotleciki z kurczaka z makaronem tagliatelle (2 porcje)
- 200 g filetów z piersi kurczaka
- 25 g bułki tartej
- 1 łyżka serka śmietankowego półtłustego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 jajo
- 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 175 g makaronu tagliatelle (wstążki)
Pokrój kurczaka w kostkę i zmiksuj na dość gęstą masę z
bułką tartą, serkiem śmietankowym, masłem orzechowym, jajem, pietruszką, solą i
pieprzem. Łyżką nakładaj masę na lekko natłuszczoną brytfannę – powinno
wystarczyć na ok. 10 kotlecików. Piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody, odcedź.
PODWIECZOREK: 2 kiwi
KOLACJA: 2 plasterki szynki wołowej, 2
kromki chleba razowego, 2 łyżki sałatki jarzynowej
dzień piąty
ŚNIADANIE: 1 grahamka, 100 g chudego serka
wiejskiego, 1/2 papryki czerwonej
DRUGIE
ŚNIADANIE: 1 kromka
pumpernikla z masłem i kilkoma plasterkami ogórka
OBIAD: 1 porcja spaghetti Leonardo
Spaghetti Leonardo (2 porcje)
- 100 g spaghetti
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 50 g przekrojonych na pół pieczarek
- 1/4 szklanki półtłustego sera śmietankowego
- 225 g młodych liści szpinaku
- 50 g pokrojonej w cienką kostkę szynki parmeńskiej
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka świeżo startego parmezanu
Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody, odcedź. Na patelni
rozgrzej oliwę, włóż pieczarki, smaż 4–5 minut. Dodaj ser śmietankowy i
mieszaj, aż się rozpuści. Pieczarki, szynkę i szpinak połącz z makaronem,
dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj. Przełóż na podgrzane talerze.
Spaghetti podawaj posypane parmezanem.
PODWIECZOREK: 1 gruszka
KOLACJA: 1 porcja sałatki makaronowej na ciepło
Sałatka makaronowa na ciepło (2 porcje)
- 1 czerwona papryka pokrojona w ćwiartki
- 1 zielona papryka pokrojona w ćwiartki
- 175 g makaronu fusilli (świderki)
- 1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym (100 g)
- 3 łyżki jogurtu
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- sałata
Ćwiartki
papryki ułóż na ruszcie skórką do góry, piecz 5–6 minut, aż skórka się
przypiecze. Podpieczone papryki włóż do
torebki foliowej albo garnka przykrytego folią i odstaw do ostygnięcia. Skórkę
ściągnij i usuń. Paprykę posiekaj w plasterki. Ugotuj makaron w dużej ilości
osolonej wody, aż będzie al dente, odcedź. Przełóż do salaterki, dodaj
paprykę, tuńczyka i jogurt. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj i
podawaj z sałatą.
dzień szósty
ŚNIADANIE: 1 kajzerka, odrobina masła, 2
plasterki szynki drobiowej, 1/2 pomidora
DRUGIE
ŚNIADANIE: 1
szklanka soku pomarańczowego, 3 rzodkiewki
OBIAD: 1 porcja spaghetti z czosnkiem i ziołami
Spaghetti z czosnkiem i ziołami (4 porcje)
- 225 g spaghetti
- 50 g niskotłuszczowej margaryny
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 4 łyżki startego parmezanu
Ugotuj
spaghetti, odcedź. Rozpuść margarynę w rondlu, dodaj czosnek, zioła, sól i
pieprz. Dołóż spaghetti i wymieszaj. Każdą porcję posyp 1 łyżką parmezanu.
PODWIECZOREK: sałatka z makaronu
Sałatka z makaronu
- 50 g makaronu
- 50 g pieczonego kurczaka
- 2 łyżki groszku
- kawałek czerwonej papryki i świeżego ogórka
- 1/2 łyżki oleju
- sól
Mięso
pokrój w paski, dodaj ugotowany makaron, groszek, pokrojoną paprykę i ogórek,
polej doprawionym olejem.
KOLACJA: 2 naleśniki z serem, 1 szklanka
soku wielowarzywnego
dzień siódmy
ŚNIADANIE: 4 plasterki salami, odrobina
masła, 2 kromki chleba pełnoziarnistego
DRUGIE
ŚNIADANIE: 100 g
malin
OBIAD: 1 porcja tofu ze smażonymi warzywami i makaronem
Tofu ze smażonymi warzywami i makaronem (2 porcje)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka wytrawnej sherry
- 100 g pokrojonego w kostkę serka tofu
- 100 g chińskiego makaronu jajecznego
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- pęczek dymki
- 1 pokrojona w cienkie plasterki marchew
- obrany i cienko starty kawałek korzenia imbiru długości ok. 2,5 cm
- 1 roztarty ząbek czosnku
- 50 g pokrojonych w plasterki pieczarek
- 100 g podzielonych na różyczki brokułów
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Olej
sezamowy, sos sojowy i sherry wymieszaj w miseczce, dodaj tofu, wymieszaj i
odstaw na 1/2 godziny. Makaron ugotuj w dużej ilości wody, odcedź i odstaw.
Olej mocno rozgrzej na patelni, dodaj posiekaną dymkę, marchew i imbir, smaż 3
minuty. Dodaj czosnek, pieczarki i brokuły, smaż 1 minutę. Następnie wlej 1/2
bulionu. Zmniejsz ogień, przykryj i duś na wolnym ogniu 3 minuty. Mąkę wsyp do
miseczki, wlej marynatę od tofu. Wymieszaj na gładką masę, wlej resztę bulionu.
Dodaj do warzyw, gotuj, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Dodaj tofu i
makaron, wymieszaj. Podgrzewaj przez chwilę i podawaj na ciepło.
PODWIECZOREK: 1 szklanka soku z marchwi, 3
biszkopty
KOLACJA: 2 dzwonka śledzia z cebulką i
odrobiną oliwy, 1 kromka pełnoziarnistego chleba
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz