5 kg w
ciągu miesiąca
Autorem tej diety jest lekarz i dietetyk z sanatorium w
Ciechocinku, Jan Kwaśniewski, który uważa, że produkty zwierzęce (wieprzowinę,
podroby, smalec, masło, tłuste sosy i sery) można jeść bez ograniczeń, należy
jednak zrezygnować z cukru, słodyczy i owoców. Chodzi o ty, by ze swojego
jadłospisu prawie wykluczyć węglowodany. Kwaśniewski brał pod uwagę stosunek
tłuszczów, białka i węglowodanów w produktach. Najzdrowszy układ według niego
to taki, w którym na 1 g białka przypada ok. 3 g tłuszczu i zaledwie 0,5 g
węglowodanów. Według Kwaśniewskiego, w jadłospisie przeciętnego Polaka jest za
dużo produktów roślinnych, bogatych w węglowodany. To właśnie one, a nie jaja,
tłuszcze zwierzęce i potrawy mięsne są przyczyną nadwagi i wysokiego poziomu
cholesterolu, powodującego miażdżycę naczyń krwionośnych. Osoby, które stosują
tę dietę, szybko chudną, chociaż jedzą tłusto. Należy jednak pamiętać o tym, że
większość lekarzy jej nie poleca.
Zasady diety:
Jadasz 3
posiłki dziennie, np. na śniadanie jajecznicę na bekonie, na obiad – soczystą
golonkę lub pieczoną kaczkę, a na kolację – zapiekankę z żółtego sera, szynki i
jaj. Dieta opiera się na jajach, produktach mlecznych i mięsie, istotnym
elementem są sery, ale jedzone bez chleba, za to ze śmietaną, masłem i majonezem.
Codzienna porcja mięsa to ok. 100–200 g. Jeżeli jemy chude mięso, to dodajemy
do niego tłuszcze, np. drób urozmaicamy dodatkiem boczku. Unikamy węglowodanów
– w ciągu dnia wolno ich dostarczyć organizmowi tylko 50 g. Żeby zachować te
zasady, można zjeść zaledwie 300 g warzyw lub mało słodkich owoców (ze względu
na dużą zawartość węglowodanów niewskazane są banany, gruszki czy jabłka). Z
tego samego powodu należy zrezygnować z pieczywa i potraw mącznych.
Produkty zalecane:
- tłuszcze zwierzęce – smalec, masło, boczek, słonina
- jaja kurze (przede wszystkim żółtka) – przynajmniej 4 na dobę
- tłuste sery – żółte i białe, jaja
- podroby
- galarety mięsne
- tłuste sosy
- mięso – najlepiej tłusta wieprzowina
- wędliny podrobowe – salcesony, pasztety, pasztetowe
- tłuste ryby – łosoś, halibut, smażone na smalcu
- tłusty drób (gęsi, kaczki)
- majonez, pełne mleko, śmietana (1/2 l dziennie)
- napoje bez cukru
Produkty niewskazane:
- cukier i słodycze
- miód
- owoce (zwłaszcza jabłka) i ich przetwory (słodkie dżemy, konfitury, kompoty)
- ryż i kasze
- chleb i inne pieczywo
- potrawy z mąki (makaron, kluski, ciasta)
- gotowane ziemniaki
- groch i fasola
- słodkie napoje
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS
ŚNIADANIE (do
wyboru):
● jajecznica z
boczkiem (15 dag boczku, 2 jaja i 1 żółtko), kromka chleba biszkoptowego (do 10
białek dodaj szczyptę soli i ubijaj, dodając po 1 żółtku, dosyp 1/2 szklanki
mąki z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, wlej 1/2 kostki stopionego masła i
wymieszaj – piecz 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni), herbata bez
cukru
● omlet z 3 jajek
z zielonym groszkiem, szklanka herbaty z cytryną lub bez
● 1 placek ze śliwkami
Placek ze śliwkami (4 porcje)
- 450 g śliwek
- 1 łyżka wody
- słodzik
- 4 cienkie kromki chleba
- 2 łyżki margaryny
Śliwki przekrój na pół, usuń z nich pestki, włóż do
rondla i zalej wodą. Duś, aż zmiękną, dosłódź do smaku. Chleb posmaruj
margaryną. 2 kromki ułóż na dnie płytkiego żaroodpornego naczynia, odpowiednio
przykrawając. Włóż śliwki. Pozostałe 2 kromki pokrój na cienkie paski i połóż
na śliwkach. Oprósz 1 łyżeczką słodziku i piecz 30–40 minut w temperaturze 190
stopni, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
OBIAD (do wyboru):
- 1 i 1/2 szklanki białego barszczu z kiełbasą, plastrami boczku wędzonego i 1 plasterkiem słoniny, 30-proc. śmietaną i jajem
- 40 dag golonki ugotowanej z przyprawami (golonkę zalej zimną wodą, dodaj włoszczyznę, cebulę, kolendrę, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz – gotuj do czasu, aż zmięknie), podawanej z sosem chrzanowym
- 1 szklanka bulionu z 2 żółtkami, 1 plaster pieczeni karkowej, 1 porcja frytek smażonych na smalcu, 2 łyżki marchwi zasmażanej z 2 łyżkami masła
KOLACJA (do
wyboru):
- 2 jaja i 5 łyżek masła rozmieszane w 1 szklance pełnego mleka
- 20 dag galaretki z nóżek wieprzowych (porcja wielkości kompotierki), 1 łyżeczka chrzanu wymieszanego z gęstą śmietaną, herbata z cytryną
- 1 kanapka z macy, kawa lub herbata bez cukru
Kanapka z macy
- 1 kawałek macy
- 2 łyżeczki masła
- 1 łyżeczka pomarańczowej marmolady bez cukru
Posmaruj
macę masłem, potem nałóż marmoladę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz