4 kg w 3
tygodnie
Taka dieta na pewno zasmakuje wszystkim, którzy lubią cytrusy i soki z
owoców południowych. Posiłki komponujesz tak, by głównym składnikiem 2 z nich
były grejpfruty i ananasy. Taką kurację możesz stosować najwyżej 3 tygodnie,
możesz ją powtórzyć po miesięcznej przerwie.
Zasady diety:
Jadasz 5 posiłków dziennie, między posiłkami powinnaś pić herbatki ziołowe i wodę mineralną niegazowaną, minimum 1,5 l dziennie.
Jadasz 5 posiłków dziennie, między posiłkami powinnaś pić herbatki ziołowe i wodę mineralną niegazowaną, minimum 1,5 l dziennie.
dzień pierwszy
ŚNIADANIE: 3/4 szklanki świeżego soku
ananasowego, 1 kromka ciemnego pieczywa posmarowana 1 łyżeczką miodu
DRUGIE
ŚNIADANIE: 1 szklanka soku z grejpfruta bez cukru
OBIAD: 100 g mięsa z kurczaka pieczonego w
folii lub z rusztu, sałatka owocowa z ananasem i
grejpfrutem
PODWIECZOREK: 1 kubeczek
jogurtu naturalnego
KOLACJA: 100
g rostbefu z rusztu, 5 liści sałaty z sosem winegret, 1/2 grahamki
dzień drugi
ŚNIADANIE: 1 szklanka
soku grejpfrutowego, 1/2 grahamki i 1 plasterek szynki
DRUGIE
ŚNIADANIE: 150 g jogurtu owocowego light z ziarnami zbóż i kawałkami
ananasa
OBIAD: 150
g pstrąga z rusztu, 1/2 szklanki makaronu z posiekanym pomidorem, 200 g
gotowanego szpinaku
PODWIECZOREK: 1/2 grejpfruta
i 1 plasterek ananasa
KOLACJA: 2
plasterki chudej szynki, 1 średnia pokrojona cykoria polana sokiem z 1/2
cytryny i 1 łyżeczką oleju, 2 kromki chleba razowego
dzień trzeci
ŚNIADANIE: 1 szklanka
chudego mleka z 2 łyżkami płatków owsianych i 2 kukurydzianych z miodu, 1/2
banana
DRUGIE ŚNIADANIE: 1 porcja grillowanego grejpfruta
Grillowany grejpfrut (4 porcje)
- 2 różowe grejpfruty
- 1 łyżeczka słodziku
- 4 małe łyżki odtłuszczonych lodów waniliowych
Grejpfruty przekrój na pół, obierz, pokrój na cząstki.
Każdą cząstkę posyp słodzikiem. Przełóż do żaroodpornych salaterek, piecz na
ruszcie przez kilka minut, aż nabiorą złotej barwy. Na wierzchu ułóż kulkę
lodów.
OBIAD: 150 g ugotowanego makaronu
z sosem z pomidorów, 1 główka sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny, 1
szklanka soku ananasowego
PODWIECZOREK: 2 plasterki ananasa
KOLACJA: 1
grejpfrut posypany 1 łyżeczką cukru
dzień czwarty
ŚNIADANIE: 1 szklanka
mleka z 2 łyżkami płatków kukurydzianych i 1 łyżką otrąb pszennych, 1/2 grejpfruta
DRUGIE
ŚNIADANIE: 150 g jogurtu owocowego light z plasterkiem ananasa
OBIAD: 100
g piersi z kurczaka upieczonej z dodatkiem oleju i szałwii, 1/2 szklanki
białego ryżu z 1 pokrojonym grejpfrutem i 1 łyżką oleju, 200 g brokułów z
rusztu
PODWIECZOREK: 1 jabłko
KOLACJA: 50
g ryżu z cukinią, 1 kromka pieczywa i 1 plasterek ananasa
dzień piąty
ŚNIADANIE: 2
kromki chrupkiego pieczywa z 4 plasterkami polędwicy, 1 papryka
DRUGIE
ŚNIADANIE: 1/2 szklanki soku grejpfrutowego wymieszanego z 1/2 szklanki
kefiru i dosłodzonego słodzikiem
OBIAD: 100
g pieczonej piersi kurczaka, 1/2 szklanki ryżu, 2 starte marchwie z sokiem z
cytryny
PODWIECZOREK: 1
mały banan i 1/2 plasterka ananasa
KOLACJA: 1 porcja sałatki cytrusowej
Sałatka cytrusowa (4 porcje)
- 225 g liści szpinaku
- 1 różowy grejpfrut
- 1 pomarańcza
- 1 pokrojona w cienkie plasterki cebula
- sos winegret
Szpinak
dokładnie umyj i wysusz. Porozrywaj liście na mniejsze kawałki i ułóż je na 4
talerzach. Obierz grejpfruta oraz pomarańczę ze skórki, podziel na cząstki i z
kilku kawałków wyciśnij sok. Pozostałe owoce ułóż na szpinaku i posyp cebulą.
Wymieszaj sok z cytrusów z sosem winegret i polej nim sałatkę. Przed podaniem
wstaw do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz