Szukaj przepisów

środa, 15 sierpnia 2012

Dieta grejpfrutowo-ananasowa


4 kg w 3 tygodnie

Taka dieta na pewno zasmakuje wszystkim, którzy lubią cytrusy i soki z owoców południowych. Posiłki komponujesz tak, by głównym składnikiem 2 z nich były grejpfruty i ananasy. Taką kurację możesz stosować najwyżej 3 tygodnie, możesz ją powtórzyć po miesięcznej przerwie.

Zasady diety:
Jadasz 5 posiłków dziennie, między posiłkami powinnaś pić herbatki ziołowe i wodę mineralną niegazowaną, minimum 1,5 l dziennie.

dzień pierwszy

ŚNIADANIE: 3/4 szklanki świeżego soku ananasowego, 1 kromka ciemnego pieczywa posmarowana 1 łyżeczką miodu 
DRUGIE ŚNIADANIE: 1 szklanka soku z grejpfruta bez cukru
OBIAD: 100 g mięsa z kurczaka pieczonego w folii lub z rusztu, sałatka owocowa z ananasem i grejpfrutem
PODWIECZOREK: 1 kubeczek jogurtu naturalnego 
KOLACJA: 100 g rostbefu z rusztu, 5 liści sałaty z sosem winegret, 1/2 grahamki

dzień drugi

ŚNIADANIE: 1 szklanka soku grejpfrutowego, 1/2 grahamki i 1 plasterek szynki
DRUGIE ŚNIADANIE: 150 g jogurtu owocowego light z ziarnami zbóż i kawałkami ananasa
OBIAD: 150 g pstrąga z rusztu, 1/2 szklanki makaronu z posiekanym pomidorem, 200 g gotowanego szpinaku
PODWIECZOREK: 1/2 grejpfruta i 1 plasterek ananasa
KOLACJA: 2 plasterki chudej szynki, 1 średnia pokrojona cykoria polana sokiem z 1/2 cytryny i 1 łyżeczką oleju, 2 kromki chleba razowego

dzień trzeci

ŚNIADANIE: 1 szklanka chudego mleka z 2 łyżkami płatków owsianych i 2 kukurydzianych z miodu, 1/2 banana

DRUGIE ŚNIADANIE: 1 porcja grillowanego grejpfruta

 Grillowany grejpfrut (4 porcje)

  • 2 różowe grejpfruty 
  •  1 łyżeczka słodziku 
  •  4 małe łyżki odtłuszczonych lodów waniliowych
Grejpfruty przekrój na pół, obierz, pokrój na cząstki. Każdą cząstkę posyp słodzikiem. Przełóż do żaroodpornych salaterek, piecz na ruszcie przez kilka minut, aż nabiorą złotej barwy. Na wierzchu ułóż kulkę lodów.

OBIAD: 150 g ugotowanego makaronu z sosem z pomidorów, 1 główka sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny, 1 szklanka soku ananasowego
PODWIECZOREK: 2 plasterki ananasa
KOLACJA: 1 grejpfrut posypany 1 łyżeczką cukru

dzień czwarty


ŚNIADANIE: 1 szklanka mleka z 2 łyżkami płatków kukurydzianych i 1 łyżką otrąb pszennych, 1/2 grejpfruta
DRUGIE ŚNIADANIE: 150 g jogurtu owocowego light z plasterkiem ananasa  
OBIAD: 100 g piersi z kurczaka upieczonej z dodatkiem oleju i szałwii, 1/2 szklanki białego ryżu z 1 pokrojonym grejpfrutem i 1 łyżką oleju, 200 g brokułów z rusztu
PODWIECZOREK: 1 jabłko
KOLACJA: 50 g ryżu z cukinią, 1 kromka pieczywa i 1 plasterek ananasa

dzień piąty

ŚNIADANIE: 2 kromki chrupkiego pieczywa z 4 plasterkami polędwicy, 1 papryka
DRUGIE ŚNIADANIE: 1/2 szklanki soku grejpfrutowego wymieszanego z 1/2 szklanki kefiru i dosłodzonego słodzikiem
OBIAD: 100 g pieczonej piersi kurczaka, 1/2 szklanki ryżu, 2 starte marchwie z sokiem z cytryny
PODWIECZOREK: 1 mały banan i 1/2 plasterka ananasa
KOLACJA: 1 porcja sałatki cytrusowej

Sałatka cytrusowa (4 porcje)
  • 225 g liści szpinaku 
  •  1 różowy grejpfrut 
  •  1 pomarańcza 
  •  1 pokrojona w cienkie plasterki cebula 
  •  sos winegret
Szpinak dokładnie umyj i wysusz. Porozrywaj liście na mniejsze kawałki i ułóż je na 4 talerzach. Obierz grejpfruta oraz pomarańczę ze skórki, podziel na cząstki i z kilku kawałków wyciśnij sok. Pozostałe owoce ułóż na szpinaku i posyp cebulą. Wymieszaj sok z cytrusów z sosem winegret i polej nim sałatkę. Przed podaniem wstaw do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...