6–7 kg w
ciągu 3 tygodni
Tę dietę opracował amerykański lekarz William Hay. Dzienna
racja pokarmowa to 1000 kcal, w 1 posiłku nie łączy się białek z węglowodanami.
Każdy obiad i kolacja muszą zawierać przynajmniej 1 tzw. ekstraspalacz
tłuszczu, czyli witaminę C, magnez, żelazo, wapń, karytyninę, jod i chrom.
Doktor Hay podzielił produkty na 3 grupy: neutralna (N) to m.in. warzywa
(wyłączając ziemniaki), nasiona (słonecznik, orzechy), miód i słodzik, oleje i
oliwa, kawa i herbata, soki warzywne i owocowe, woda, zakwaszone produkty
mleczne, wędzone na zimno mięso i ryby; białkowa (B) to gotowane mięso, ryby,
drób, wędliny, mleko, sery zawierające mniej niż 50 proc. tłuszczu, owoce (bez
bananów), warzywa strączkowe; węglowodanowa (W) to pieczywo, ryż, ciastka,
makaron, kasze, ziemniaki, suszone owoce, banany, cukier, kukurydza, muesli.
Zasady diety:
Codziennie
jadasz 5 posiłków, przy czym drugie śniadanie i podwieczorek powinny mieć do
100 kcal. Składniki z grupy B (białko) i W (węglowodany) możesz łączyć tylko ze
składnikami z grupy N (neutralnej). B i W nie mogą być spożywane w 1 posiłku! Posiłki białkowe i skrobiowe powinna dzielić czterogodzinna
przerwa. Z jadłospisu eliminujemy: cukier, sól, kawę, mocną herbatę, napoje
gazowane, czekoladę, białe pieczywo, czerwone mięso, wędliny, piwo, alkohol,
ciasta, dania typu fast food, produkty z proszku. Rezygnujemy z potraw
smażonych, ostro przyprawionych oraz ciast z owocami i kremami. Owoce jemy na
pusty żołądek albo jako przekąskę między głównymi posiłkami. Między posiłkami
należy dużo pić, nigdy jednak w trakcie jedzenia. Ta dieta przez
3 tygodnie nie zaszkodzi nikomu. Jest dobrze zbilansowana i zawiera niezbędne
dla zdrowia składniki. Dłuższe jej stosowanie należy jednak skonsultować z
lekarzem.
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS:
ŚNIADANIE (do wyboru):
- twarożek z rzodkiewkami – 4 łyżki twarożku wymieszaj z 1 łyżką posiekanych ziół (np. natka, bazylia lub koper) i posiekanym pęczkiem rzodkiewek, dopraw do smaku
- grahamka z pomidorem
- twarożek z pomidorem (chudy serek wiejski wymieszaj z pokrojonym w kostkę pomidorem)
PRZEKĄSKI (do wyboru):
2 mandarynki, duża kiść świeżych winogron, 2 jabłka, 2 kiwi, 1 pomarańcza, 1 brzoskwinia, 1 grejpfrut, 150 g malin, 3 plastry ananasa z puszki, 1/4 arbuza, 1/4 melona
OBIAD (do wyboru):
- pieczona pierś kurczaka, gotowane na parze brokuły i kalafior
- makaron z sosem z oliwy z oliwek, czosnku, bazylii i orzeszków ziemnych
- sałatka ziemniaczana – 150 g młodych ugotowanych i pokrojonych w plasterki ziemniaków, 1 świeży duży ogórek (pokrojony w półplasterki), 1 pomidor (podzielony na cząstki). Wszystkie składniki wymieszaj, polej sosem (1 łyżeczkę oliwy z oliwek zmieszaj z 2 łyżkami octu winnego i rosołu z kostki, 2 łyżkami posiekanych ziół do wyboru, ząbkiem czosnku przeciśniętego przez praskę). Dopraw do smaku solą i pieprzem.
KOLACJA (do wyboru):
- cykoria z pastą rybną (70 g wędzonej makreli lub pstrąga wymieszaj z 50 g chudego twarogu, 1 łyżką posiekanego szczypiorku, przypraw solą i pieprzem. Zrobioną pastą wypełnij liście małej główki cykorii)
- 1 porcja kurczaka z fenkułem
Kurczak z fenkułem (2 porcje)
- 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego (fenkuł)
- 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
- 1 roztarty ząbek czosnku
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 piersi kurczaka ze skrzydełkami
- 1 bulwa fenkułu
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek (10 ml)
Lekko utłucz nasiona fenkułu i zmieszaj z oregano,
czosnkiem, solą i pieprzem. Natrzyj piersi kurczaka nasionami fenkułu z
czosnkiem i ułóż na brytfannie. Oczyść bulwę fenkułu i podziel na 8 cząstek.
Posmaruj oliwą i ułóż na brytfannie razem z mięsem. Piecz 5 minut w nagrzanym
piekarniku, w temperaturze 220 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz