Szukaj przepisów

środa, 15 sierpnia 2012

Dieta 1000 kalorii


6–8 kg w ciągu miesiąca

Codzienny jadłospis ma tylko 1000 kalorii. Dieta jest tak zbilansowana, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników, a więc są w niej białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i mikroelementy. Wszystko w odpowiednich ilościach i „odchudzone”.

Zasady diety:
Zaplanuj 5 posiłków dziennie: śniadanie (250 kcal), drugie śniadanie (100 kcal), obiad (350 kcal), podwieczorek (100 kcal) i kolację (200 kcal). Przez miesiąc z tej diety mogą korzystać wszyscy. Dłuższe jej stosowanie wymaga konsultacji z lekarzem. Dietę 1000 kalorii żywieniowcy uważają za jedną z bezpieczniejszych. Osoby ciężko pracujące fizycznie przekonają się jednak, że 1000 kalorii dziennie to zbyt mało. Mogą zatem wybrać podobną dietę, dostarczając organizmowi np. 1500 kcal.

dzień pierwszy

ŚNIADANIE: 1 bułka pełnoziarnista z margaryną, 2 cienkie plasterki wędliny drobiowej, kilka plasterków świeżego ogórka, herbata lub kawa bez cukru
DRUGIE ŚNIADANIE: 1 jabłko
OBIAD: 10 dag piersi kurczaka uduszonej na oliwie z warzywami, 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
PODWIECZOREK: 2 biszkopty
KOLACJA: sałatka z tuńczyka (120 g tuńczyka w sosie własnym wymieszaj z 2 łyżkami kukurydzy i 2 łyżkami gotowanego ryżu, dopraw do smaku solą i pieprzem), 1 szklanka soku owocowego

dzień drugi

ŚNIADANIE: 1 tost z odrobiną odtłuszczonej margaryny, dżemu lub marmolady o obniżonej zawartości cukru, herbata lub kawa bez cukru
DRUGIE ŚNIADANIE: 1 nektarynka
OBIAD: 1 kotlet schabowy – usuń tłuszcz z mięsa, posmaruj je 1 łyżeczką margaryny, posyp suszoną cebulą i drobno pokrojoną szałwią, grilluj ok. 8 minut z każdej strony
PODWIECZOREK: 2 herbatniki
KOLACJA: ziemniaki z fasolą – obierz 1 ziemniaka, nakłuj go widelcem, posyp przyprawą do grilla i piecz w piekarniku (190 stopni) 1 godzinę. Podgrzej 100 g fasoli z puszki. Ziemniaka z wierzchu natnij na krzyż i ściśnij boki, aby się otworzył. Nałóż na wierzch fasolę, posyp startym serem cheddar (10 g) i zapiecz, aż się roztopi.

dzień trzeci

ŚNIADANIE: 1 pieczone jajo, 1 kawałek pełnoziarnistego pieczywa chrupkiego z odrobiną niskotłuszczowej margaryny, kawa lub herbata z mlekiem
 Pieczone jajo
  • 1/2  łyżeczki niskotłuszczowej margaryny
  • 1 jajo
  • 2 łyżeczki odtłuszczonej śmietany
  • sól, świeżo zmielony pieprz
Wysmaruj margaryną kokilkę do zapiekania. Wbij do środka jajo, na nie nałóż śmietankę. Oprósz solą oraz pieprzem i piecz 8–10 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do temperatury 200 stopni.

DRUGIE ŚNIADANIE: 1 banan lub 10 dag serka homogenizowanego

OBIAD: gulasz z bekonupodsmaż na margarynie bekon (1 mały stek) z 1/2 pokrojonej w plasterki cebuli, 1/2 pora oraz 1/2 marchwi, dodaj 1/4 jabłka, 60 g brukselki, 3/4 szklanki bulionu, sól i pieprz oraz przyprawę do zup. Gotuj 20 minut, a następnie dodaj 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki. PODWIECZOREK: 1 mandarynka i 1 ogórek (mandarynkę podziel na cząstki, kawałek ogórka pokrój na taką samą liczbę plasterków, nadziej po jednym na wykałaczkę)
KOLACJA: zapiekanka z warzyw – rozpuść na patelni 1/2 łyżki margaryny i ułóż na niej warstwę pokrojonych w plasterki ziemniaków (50 g), cebuli i startego sera cheddar (10 g), przypraw solą i pieprzem, ułóż następną warstwę. Duś pod przykryciem ok. 30 minut. Zapiekankę posyp pozostałym serem, patelnię wstaw do piekarnika i piecz bez przykrycia, aż ser się zarumieni.

dzień czwarty

ŚNIADANIE: berlińska przekąska, kawa lub herbata
 Berlińska przekąska
  • 1 kromka pumpernikla
  • 1 łyżeczka chudego serka topionego
  • 1 plasterek szynki westfalskiej 
  • 1 pokrojony w plasterki pomidor
  •  1 gałązka pietruszki
Posmaruj pumpernikiel serem, połóż na niego szynkę i plastry pomidora, udekoruj pietruszką.

DRUGIE ŚNIADANIE: 1 opakowanie chudego serka wiejskiego
OBIAD: stek z szynki lub bekonu (ok. 175 g) – usuń tłuszcz z mięsa. Posmaruj stek 1 łyżeczką roztopionej margaryny i piecz w piekarniku kilka minut z każdej strony
PODWIECZOREK: 1 kiwi z serkiem (kiwi schłódź, zetnij czubek, miąższ wymieszaj z 1 łyżeczką chudego serka wiejskiego)
KOLACJA: kiełki fasoli z krewetkami (1 kromkę chleba posmaruj odrobiną margaryny, wymieszaj garstkę kiełków fasoli z 1 łyżką obranych krewetek i małym kawałkiem posiekanego ogórka, dodaj kilka kropli sosu sojowego i sok z cytryny, ułóż na chlebie i posyp pieprzem) 

 dzień piąty

ŚNIADANIE: 1 szklanka soku pomarańczowego, serowy tost francuski

 Serowy tost francuski (3 porcje)

  • 1 łyżeczka startego sera cheddar
  • 2 łyżeczki niskotłuszczowej margaryny 
  • 1 łyżeczka posiekanej natki  pietruszki
  •  szczypta pieprzu cayenne  
  • 3 kromki bagietki, grubości 5 mm
Wymieszaj ser z margaryną, pietruszką i pieprzem cayenne. Zapiecz kromki bułki z jednej strony. Rozprowadź serową mieszankę po nieopieczonej stronie kromki i włóż bagietki z powrotem do opiekacza, aż się zrumienią.

DRUGIE ŚNIADANIE: 3 suszone morele

OBIAD: szaszłyki z sosem orzechowym

Szaszłyki z sosem orzechowym (4 porcje)
  • 1 szklanka orzechów włoskich w kawałkach 
  •  2 posiekane cebule dymki 
  •  4 łyżki bulionu wołowego z 1/2 kostki 
  •  3 łyżki soku cytrynowego 
  •  1/4 łyżki mielonego imbiru 
  •  450 g chudej wołowiny na pieczeń 
  •  sól, świeżo zmielony czarny pieprz 
  •  1 szklanka twarożku 
  •  1/2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
Zmiksuj na gładką masę w blenderze lub malakserze orzechy, cebulę, bulion, sok z cytryny, imbir, sól i pieprz. Nadziej mięso na patyczki i ułóż je na ruszcie do pieczenia. Z wierzchu posmaruj odrobiną sosu orzechowego. Grilluj, a gdy mięso zmięknie, przełóż je na ogrzane talerze. Rozmieszaj twarożek z resztą sosu orzechowego. Jedz w małych naczyniach z mięsem i ryżem.

PODWIECZOREK: pomidory z twarożkiem (2 pomidory przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, napełnij serkiem wiejskim wymieszanym ze szczypiorkiem)

KOLACJA: specjał z salami i szpinakiem

Specjał z salami i szpinakiem
Rozgnieć 50 g rozmrożonego szpinaku z 1 łyżką niskotłuszczowego miękkiego sera, dopraw gałką muszkatołową i rozprowadź na kawałku pumpernikla. Kromkę przekrój na pół. Udekoruj każdą połówkę cienkimi plasterkami salami, przekrojonego i złożonego na kształt rożków. Przybierz listkiem pietruszki.

dzień szósty

ŚNIADANIE: 2 plasterki żółtego sera, 1 mały pomidor, 1 kromka cienko posmarowanego pieczywa, kawa lub herbata

DRUGIE ŚNIADANIE: 1 małe opakowanie niskotłuszczowego jogurtu owocowego


OBIAD: ryż z jajem

Ryż z jajem (4 porcje)
  • 1 opakowanie ryżu z warzywami 
  •  4 jaja
Wsyp paczkę ryżu na dużą patelnię, dodaj wodę, doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj 15 minut. Zdejmij pokrywkę i zrób 4 zagłębienia w ryżu. Do każdego z nich wbij jajo. Ponownie przykryj i gotuj przez kolejne 5 minut, aż jaja się zetną. Ryż jedz na ciepło, zaraz po przygotowaniu.

PODWIECZOREK: 3 suszone śliwki (śliwki natnij z boku, usuń pestkę, w środek włóż nadziewaną zieloną oliwkę)


KOLACJA: 1 kanapka z wątrobianką, 1 szklanka soku owocowego

Kanapka z wątrobianką
Rozgnieć 2 łyżeczki niskotłuszczowej margaryny z 1 łyżką żurawiny do mięs i rozsmaruj na kromce chleba bez skórki. Przekrój kromkę na pół. Na wierzchu każdej połówki ułóż po 2 cienkie pasterki wątrobianki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...