6–8 kg w
ciągu miesiąca
Codzienny jadłospis ma tylko 1000 kalorii. Dieta jest tak
zbilansowana, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników, a więc są w
niej białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i mikroelementy. Wszystko w
odpowiednich ilościach i „odchudzone”.
Zasady diety:
Zaplanuj 5
posiłków dziennie: śniadanie (250 kcal), drugie śniadanie (100 kcal), obiad
(350 kcal), podwieczorek (100 kcal) i kolację (200 kcal). Przez miesiąc z tej
diety mogą korzystać wszyscy. Dłuższe jej stosowanie wymaga konsultacji z
lekarzem. Dietę 1000 kalorii żywieniowcy uważają za jedną z bezpieczniejszych.
Osoby ciężko pracujące fizycznie przekonają się jednak, że 1000 kalorii
dziennie to zbyt mało. Mogą zatem wybrać podobną dietę, dostarczając
organizmowi np. 1500 kcal.
dzień pierwszy
ŚNIADANIE: 1 bułka
pełnoziarnista z margaryną, 2 cienkie plasterki wędliny drobiowej, kilka
plasterków świeżego ogórka, herbata lub kawa bez cukru
DRUGIE
ŚNIADANIE: 1
jabłko
OBIAD: 10 dag piersi kurczaka
uduszonej na oliwie z warzywami, 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
PODWIECZOREK: 2 biszkopty
KOLACJA: sałatka z tuńczyka (120 g tuńczyka
w sosie własnym wymieszaj z 2 łyżkami kukurydzy i 2 łyżkami gotowanego ryżu,
dopraw do smaku solą i pieprzem), 1 szklanka soku owocowego
dzień drugi
ŚNIADANIE: 1 tost z odrobiną
odtłuszczonej margaryny, dżemu lub marmolady o obniżonej zawartości cukru,
herbata lub kawa bez cukru
DRUGIE
ŚNIADANIE: 1
nektarynka
OBIAD: 1 kotlet schabowy – usuń tłuszcz z
mięsa, posmaruj je 1 łyżeczką margaryny, posyp suszoną cebulą i drobno
pokrojoną szałwią, grilluj ok. 8 minut z każdej strony
PODWIECZOREK: 2 herbatniki
KOLACJA: ziemniaki z fasolą – obierz
1 ziemniaka, nakłuj go widelcem, posyp przyprawą do grilla i piecz w piekarniku
(190 stopni) 1 godzinę. Podgrzej 100 g fasoli z puszki. Ziemniaka z wierzchu
natnij na krzyż i ściśnij boki, aby się otworzył. Nałóż na wierzch fasolę,
posyp startym serem cheddar (10 g) i zapiecz, aż się roztopi.
dzień trzeci
ŚNIADANIE: 1 pieczone jajo, 1 kawałek pełnoziarnistego pieczywa chrupkiego z odrobiną niskotłuszczowej margaryny, kawa lub herbata z mlekiem
Pieczone jajo
- 1/2 łyżeczki niskotłuszczowej margaryny
- 1 jajo
- 2 łyżeczki odtłuszczonej śmietany
- sól, świeżo zmielony pieprz
Wysmaruj
margaryną kokilkę do zapiekania. Wbij do środka jajo, na nie nałóż śmietankę.
Oprósz solą oraz pieprzem i piecz 8–10 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym
do temperatury 200 stopni.
DRUGIE ŚNIADANIE: 1 banan lub 10 dag serka homogenizowanego
OBIAD: gulasz z bekonu – podsmaż
na margarynie bekon (1 mały stek) z 1/2 pokrojonej w plasterki cebuli, 1/2 pora
oraz 1/2 marchwi, dodaj 1/4 jabłka, 60 g brukselki, 3/4 szklanki bulionu, sól i
pieprz oraz przyprawę do zup. Gotuj 20 minut, a następnie dodaj 1/2 łyżki
posiekanej natki pietruszki. PODWIECZOREK: 1 mandarynka i 1
ogórek (mandarynkę podziel na cząstki, kawałek ogórka pokrój na taką samą
liczbę plasterków, nadziej po jednym na wykałaczkę)
KOLACJA: zapiekanka z warzyw – rozpuść na patelni 1/2 łyżki margaryny i ułóż
na niej warstwę pokrojonych w plasterki ziemniaków (50 g), cebuli i startego
sera cheddar (10 g), przypraw solą i pieprzem, ułóż następną warstwę. Duś pod
przykryciem ok. 30 minut. Zapiekankę posyp pozostałym serem, patelnię wstaw do
piekarnika i piecz bez przykrycia, aż ser się zarumieni.
dzień czwarty
ŚNIADANIE: berlińska przekąska, kawa lub herbata
Berlińska przekąska
- 1 kromka pumpernikla
- 1 łyżeczka chudego serka topionego
- 1 plasterek szynki westfalskiej
- 1 pokrojony w plasterki pomidor
- 1 gałązka pietruszki
Posmaruj
pumpernikiel serem, połóż na niego szynkę i plastry pomidora, udekoruj
pietruszką.
DRUGIE
ŚNIADANIE: 1
opakowanie chudego serka wiejskiego
OBIAD: stek z szynki lub bekonu (ok. 175 g)
– usuń tłuszcz z mięsa. Posmaruj stek 1 łyżeczką roztopionej margaryny i piecz
w piekarniku kilka minut z każdej strony
PODWIECZOREK: 1 kiwi z serkiem (kiwi
schłódź, zetnij czubek, miąższ wymieszaj z 1 łyżeczką chudego serka wiejskiego)
KOLACJA: kiełki fasoli z krewetkami
(1 kromkę chleba posmaruj odrobiną margaryny, wymieszaj garstkę kiełków fasoli
z 1 łyżką obranych krewetek i małym kawałkiem posiekanego ogórka, dodaj kilka
kropli sosu sojowego i sok z cytryny, ułóż na chlebie i posyp pieprzem)
dzień piąty
ŚNIADANIE: 1 szklanka soku pomarańczowego,
serowy tost francuski
Serowy tost francuski (3 porcje)
- 1 łyżeczka startego sera cheddar
- 2 łyżeczki niskotłuszczowej margaryny
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- szczypta pieprzu cayenne
- 3 kromki bagietki, grubości 5 mm
Wymieszaj ser z margaryną, pietruszką i pieprzem cayenne.
Zapiecz kromki bułki z jednej strony. Rozprowadź serową mieszankę po
nieopieczonej stronie kromki i włóż bagietki z powrotem do opiekacza, aż się
zrumienią.
DRUGIE
ŚNIADANIE: 3
suszone morele
OBIAD: szaszłyki z sosem orzechowym
Szaszłyki z sosem orzechowym (4 porcje)
- 1 szklanka orzechów włoskich w kawałkach
- 2 posiekane cebule dymki
- 4 łyżki bulionu wołowego z 1/2 kostki
- 3 łyżki soku cytrynowego
- 1/4 łyżki mielonego imbiru
- 450 g chudej wołowiny na pieczeń
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 szklanka twarożku
- 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
Zmiksuj na gładką masę w blenderze lub malakserze orzechy,
cebulę, bulion, sok z cytryny, imbir, sól i pieprz. Nadziej mięso na patyczki i
ułóż je na ruszcie do pieczenia. Z wierzchu posmaruj odrobiną sosu orzechowego.
Grilluj, a gdy mięso zmięknie, przełóż je na ogrzane talerze. Rozmieszaj
twarożek z resztą sosu orzechowego. Jedz w małych naczyniach z mięsem i ryżem.
PODWIECZOREK: pomidory z twarożkiem (2 pomidory przekrój na pół, usuń gniazda
nasienne, napełnij serkiem wiejskim wymieszanym ze szczypiorkiem)
KOLACJA: specjał z salami i szpinakiem
Specjał z salami i szpinakiem
Rozgnieć 50
g rozmrożonego szpinaku z 1 łyżką niskotłuszczowego miękkiego sera,
dopraw gałką muszkatołową i rozprowadź na kawałku pumpernikla. Kromkę przekrój
na pół. Udekoruj każdą połówkę cienkimi plasterkami salami, przekrojonego i
złożonego na kształt rożków. Przybierz listkiem pietruszki.
dzień szósty
ŚNIADANIE: 2 plasterki żółtego sera, 1
mały pomidor, 1 kromka cienko posmarowanego pieczywa, kawa lub herbata
DRUGIE ŚNIADANIE: 1 małe opakowanie niskotłuszczowego jogurtu owocowego
OBIAD: ryż z jajem
Ryż z jajem (4 porcje)
- 1 opakowanie ryżu z warzywami
- 4 jaja
Wsyp paczkę
ryżu na dużą patelnię, dodaj wodę, doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj 15
minut. Zdejmij pokrywkę i zrób 4 zagłębienia w ryżu. Do każdego z nich wbij
jajo. Ponownie przykryj i gotuj przez kolejne 5 minut, aż jaja się zetną. Ryż
jedz na ciepło, zaraz po przygotowaniu.
PODWIECZOREK: 3 suszone śliwki (śliwki natnij z
boku, usuń pestkę, w środek włóż nadziewaną zieloną oliwkę)
KOLACJA: 1 kanapka z wątrobianką, 1
szklanka soku owocowego
Kanapka z
wątrobianką
Rozgnieć
2 łyżeczki niskotłuszczowej margaryny z 1 łyżką żurawiny do mięs i rozsmaruj na
kromce chleba bez skórki. Przekrój kromkę na pół. Na wierzchu każdej połówki
ułóż po 2 cienkie pasterki wątrobianki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz