Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Deser holenderski

Składniki na 4 porcje: 
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 jaja
  • bita śmietana
  • paczka herbatników

Pokruszoną czekoladę wrzuć do rondelka i wymieszaj z mlekiem. Ustaw rondelek na garnku z gotującą się wodą i podgrzewaj - mieszając - aż czekolada się rozpuści. Utrzyj dokładnie żółtka z cukrem, dodaj do czekolady i ubij całość na parze, a następnie zdejmij z ognia, przestudź i wymieszaj z ubitą na sztywno pianą z białek.

Porcje deseru umieść w pucharkach, wstaw je na górną półkę lodówki do mocnego schłodzenia. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną i herbatnikami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...