Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Ciasteczka włoskie

Składniki na 6 porcji:
  • 10 dag mąki
  • 5 dag masła
  • jajo
  • 3-4 łyżeczki cukru pudru
  • sól
  • krem:
  • szklanka bardzo mocnego naparu z kawy
  • 10 dag drobno posiekanych orzechów albo migdałów
  • 4 żółtka
  • 12 dag cukru

Przesianą mąkę posiekaj z masłem i cukrem pudrem „na piasek”. Wbij jajko, dodaj szczyptę soli i starannie wyrób ciasto. Owinięte w folię wstaw na 1-2 godziny do lodówki.

Zagotuj napar z kawy z cukrem i - mieszając - pogotuj 5-6 minut, po czym ostudź i ubij z żółtkami i orzechami na gęsty krem.

Przygotuj 12 małych foremek. Ciasto cienko rozwałkuj na stolnicy, przenieś na wałku cały płat i zsuń go na ciasno ustawione foremki. Dopełnij foremki kremem do 2/3 wysokości i wstaw do średnio nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Od razu po upieczeniu wyjmij ciastka z foremek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...