- 1,5 l jogurtu naturalnego
- pęczek botwiny
- duży ugotowany burak (wraz ze skórką)
- odrobina Kwasku cytrynowego WINIARY
- kostka Bulionu warzywnego WINIARY
- po pół pęczka koperku i szczypiorku
- 2 małe ogórki
- 3 jaja
- cukier
- sól
- pieprz
Botwinę dokładnie umyj, odsącz i pokrój w paski. Burak obierz ze skórki i zetrzyj na tarce do jarzyn o dużych otworach. Następnie zagotuj w rondelku wodę, dodaj kostkę bulionową i botwinę. Wszystko razem gotuj pod przykryciem na małym ogniu 5 minut. Dodaj starty burak, zagotuj, dopraw kwaskiem cytrynowym, cukrem, solą i pieprzem. Gotuj 2 minuty, wystudź.
Jaja ugotuj na twardo (10 minut), ostudź, obierz i grubo posiekaj. Ogórki umyj, obierz ze skórki, posiekaj. Zieleninę umyj, otrząśnij z nadmiaru wody, drobno posiekaj. Jogurt wymieszaj z botwiną, jajami, ogórkiem i zieleniną. Chłodnik przypraw do smaku, po czym wstaw do lodówki. Podawaj dobrze oziębiony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz