Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Chłodnik z jogurtu lub kefiru

Składniki:
  • 1,5 l jogurtu naturalnego
  • pęczek botwiny
  • duży ugotowany burak (wraz ze skórką)
  • odrobina Kwasku cytrynowego WINIARY
  • kostka Bulionu warzywnego WINIARY
  • po pół pęczka koperku i szczypiorku
  • 2 małe ogórki
  • 3 jaja
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Botwinę dokładnie umyj, odsącz i pokrój w paski. Burak obierz ze skórki i zetrzyj na tarce do jarzyn o dużych otworach. Następnie zagotuj w rondelku wodę, dodaj kostkę bulionową i botwinę. Wszystko razem gotuj pod przykryciem na małym ogniu 5 minut. Dodaj starty burak, zagotuj, dopraw kwaskiem cytrynowym, cukrem, solą i pieprzem. Gotuj 2 minuty, wystudź.

Jaja ugotuj na twardo (10 minut), ostudź, obierz i grubo posiekaj. Ogórki umyj, obierz ze skórki, posiekaj. Zieleninę umyj, otrząśnij z nadmiaru wody, drobno posiekaj. Jogurt wymieszaj z botwiną, jajami, ogórkiem i zieleniną. Chłodnik przypraw do smaku, po czym wstaw do lodówki. Podawaj dobrze oziębiony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...