- 40 dag brokułów
- 4 szklanki Bulionu warzywnego WINIARY (z kostki)
- duży por
- 3 ziemniaki
- 15 dag wędzonego łososia
- 2 łyżki sosu sojowego lub łyżka Przyprawy w płynie Maggi WINIARY
- pół szklanki śmietany 18-proc.
- pół łyżeczki curry
- 2 łyżki posiekanego koperku
- cukier
- pieprz
- sól
Odrzuć zieloną część pora, a jasną przetnij, starannie wypłucz i pokrój na kawałki. Potem włóż razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami do wrzącego wywaru i ugotuj. Pod koniec gotowania dodaj różyczki i łodygi brokułów w kawałkach, sos sojowy (lub Maggi), curry, cukier, sól i pieprz. Po 5 minutach wyjmij część różyczek, a zupę gotuj przez następne 5 minut, po czym zdejmij z ognia, zmiksuj i zagotuj ponownie.
Po zagotowaniu zupę na chwilę odstaw, potem zabiel śmietaną i rozlej do filiżanek. Do każdej porcji włóż trochę pokrojonego w paski łososia i różyczki brokułów. Posyp koperkiem.
Zupa brokułowa doskonale smakuje z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz