Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Brokułowa z wędzonym łososiem

Składniki na 6 porcji:
  • 40 dag brokułów
  • 4 szklanki Bulionu warzywnego WINIARY (z kostki)
  • duży por
  • 3 ziemniaki
  • 15 dag wędzonego łososia
  • 2 łyżki sosu sojowego lub łyżka Przyprawy w płynie Maggi WINIARY
  • pół szklanki śmietany 18-proc.
  • pół łyżeczki curry
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • cukier
  • pieprz
  • sól

Odrzuć zieloną część pora, a jasną przetnij, starannie wypłucz i pokrój na kawałki. Potem włóż razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami do wrzącego wywaru i ugotuj. Pod koniec gotowania dodaj różyczki i łodygi brokułów w kawałkach, sos sojowy (lub Maggi), curry, cukier, sól i pieprz. Po 5 minutach wyjmij część różyczek, a zupę gotuj przez następne 5 minut, po czym zdejmij z ognia, zmiksuj i zagotuj ponownie.

Po zagotowaniu zupę na chwilę odstaw, potem zabiel śmietaną i rozlej do filiżanek. Do każdej porcji włóż trochę pokrojonego w paski łososia i różyczki brokułów. Posyp koperkiem.

Zupa brokułowa doskonale smakuje z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...