- 50 dag świeżych (lub 7 dag suszonych) borowików
- 4 szklanki Rosołu wołowego WINIARY (z kostki)
- 6 sporych ziemniaków
- cebula
- 10-15 dag szynki wędzonej lub ogonówki
- łyżka oleju
- kilka łyżek gęstej niekwaśnej śmietany
- 2-3 łyżki posiekanego koperku (lub natki pietruszki)
- Jarzynka WINIARY
- pieprz
- sól
Świeże grzyby starannie oczyść, dokładnie opłucz, osącz i pokrój na cienkie paski. Teraz zalej 2 szklankami wody, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Suszone grzyby dokładnie wypłucz i po 2 godzinach moczenia w 2 szklankach wody gotuj (w tej samej wodzie) na niewielkim ogniu przez 30 minut. Wyjmij je łyżką cedzakową, przestudź, pokrój w paski i z powrotem włóż do wywaru. Następnie dodaj do niego pokrojoną w kostkę i zeszkloną na oleju cebulę, obrane ziemniaki oraz rosół wołowy.
Wszystko to gotuj razem, aż grzyby i ziemniaki będą miękkie. Część ziemniaków wyjmij łyżką cedzakową, zmiksuj lub rozgnieść widelcem i zagęść nimi zupę, dołóż pokrojoną w paski wędlinę i przyprawy (Jarzynka, pieprz i sól), znów chwilę gotuj razem. Po zdjęciu z ognia wlej śmietanę. Na talerzach posyp posiekaną zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz