Szukaj przepisów

niedziela, 12 sierpnia 2012

Bigos z jabłkami

Składniki:
  • 2 kg słodkich jabłek
  • 75 dag kiełbasy (podlaskiej, podwawelskiej lub zwyczajnej)
  • 4 duże cebule
  • 7 łyżek oliwy
  • 4 łyżki pasty pomidorowej
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • tymianek
  • bazylia
  • majeranek
  • przyprawa chili
  • sól, pieprz

Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz, drobno pokrój i zeszklij na oliwie. Dodaj pastę pomidorową, kiełbasę pokrojoną w cienkie paski i podsmaż. Dodaj przyprawy ziołowe oraz sól, duś 12 minut. Następnie dodaj jabłka i duś jeszcze 10 minut. Bigos powinien być pikantny.

Podawaj gorący, z białym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...