Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Barszcz ukraiński I

Składniki:
  • 6 szklanek Bulionu warzywnego WINIARY (z kostki)
  • 60 dag obranych warzyw:
  • 2 buraki
  • 3 łyżki fasolki szparagowej ciętej
  • mały ziemniak
  • marchewka
  • kawałek selera
  • pół małej pietruszki
  • pół małej cebuli
  • sok z cytryny
  • kubeczek jogurtu naturalnego 2-proc. (15 dag)
  • lub pół kubeczka śmietany 12-proc. (10 dag)
  • pół pęczka koperku
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka Jarzynki WINIARY
  • liść laurowy
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Warzywa oczyść, obierz i opłucz. Buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, zalej gorącym bulionem i dodaj do nich sok z cytryny, liść laurowy, Jarzynkę - ugotuj wszystko razem.

Pietruszkę przekrój na pół, ziemniak pokrój w kostkę, a pozostałe warzywa, oprócz fasolki, w bardzo drobną kostkę. Wszystkie warzywa i roztarty czosnek dodaj do zupy na 15 minut przed końcem gotowania.

Gdy ziemniaki będą miękkie, wsyp drobno pokrojony koperek i dopraw do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem zupę zabiel jogurtem lub śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...