Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Barszcz czerwony I

Składniki:
  • 30 dag mięsa wołowego
  • 40 dag buraków
  • pietruszka
  • cebula
  • kawałek selera
  • 1,2 l wody
  • szklanka kwasu burakowego
  • łyżka masła
  • łyżeczka cukru
  • liść laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • łyżka soku cytrynowego lub Kwasku cytrynowego WINIARY
  • sól, pieprz

Mięso umyj, warzywa obierz, opłucz, zalej wodą, dodaj przyprawy i ugotuj z nich wywar.

Obrane buraki umyj, pokrój na cienkie paseczki, skrop sokiem cytrynowym, podlej wodą i - dodawszy masło i sól - poddaj duszeniu przez 15 minut. Następnie wlej do nich wywar oraz kwas burakowy i razem jednorazowo zagotuj. Po zdjęciu z ognia i odstaw garnek na bok na 30 minut.

Przed podaniem przecedź barszcz przez sito, dopraw cukrem, solą i pieprzem i podgrzej do momentu wrzenia, ale - uwaga! - nie gotuj, bo straci kolor i smak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...