- 30 dag mięsa wołowego
- 40 dag buraków
- pietruszka
- cebula
- kawałek selera
- 1,2 l wody
- szklanka kwasu burakowego
- łyżka masła
- łyżeczka cukru
- liść laurowy
- 5 ziaren ziela angielskiego
- łyżka soku cytrynowego lub Kwasku cytrynowego WINIARY
- sól, pieprz
Mięso umyj, warzywa obierz, opłucz, zalej wodą, dodaj przyprawy i ugotuj z nich wywar.
Obrane buraki umyj, pokrój na cienkie paseczki, skrop sokiem cytrynowym, podlej wodą i - dodawszy masło i sól - poddaj duszeniu przez 15 minut. Następnie wlej do nich wywar oraz kwas burakowy i razem jednorazowo zagotuj. Po zdjęciu z ognia i odstaw garnek na bok na 30 minut.
Przed podaniem przecedź barszcz przez sito, dopraw cukrem, solą i pieprzem i podgrzej do momentu wrzenia, ale - uwaga! - nie gotuj, bo straci kolor i smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz