Szukaj przepisów

niedziela, 12 sierpnia 2012

Babka spirytusowa


Składniki:
  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1 cytryna
  • 50 g spirytusu
  • 1 łyżka masła

Masło stop i schłodź. Cytrynę wyszoruj namydloną szczoteczką, opłucz gorącą wodą i osusz. Z cytryny otrzyj skórkę, a z połowy owocu wyciśnij sok. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Połącz oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz skórkę cytrynową i stale mieszając, stopniowo dodawaj do jajek. Nadal mieszając, powoli wlewaj schłodzone masło, następnie sok z cytryny, a na końcu spirytus.

Pamiętaj, że płynne składniki należy wlewać ostrożnie, żeby ciasto się nie zwarzyło. Gotowe ciasto przelej do wysmarowanej masłem formy z kominkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni. Piecz ok. 30 minut, ogrzewając najpierw od spodu, a następnie zwiększ temperaturę do 180 stopni i dopiecz ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...