Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Algierskie ciasteczka migdałowe

Składniki na 6 porcji:
ciasto:
  • 35 dag mąki
  • 12 dag masła
  • jajo
  • 1-2 łyżki śmietany
  • sól
  • żółtko
nadzienie:
  • 25 dag migdałów
  • 4 dag masła
  • 12 dag cukru pudru
  • sok i skórka otarta z pomarańczy

Sparzone i obrane ze skórki migdały drobno posiekaj i utrzyj na jednolitą masę z dodatkiem masła, cukru, skórki i soku z pomarańczy.

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło i posiekaj nożem „na piasek”. Do lekko posolonego ciasta dodaj śmietanę, wbij jajko, dokładnie je wyrób i odłóż do lodówki na pół godziny.

Następnie na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj je na cienki placek i potnij w kwadraty o boku 10 cm. Na każdym z nich umieść wałeczek z masy migdałowej i pozwijaj je na kształt rogalików. Teraz poukładaj je w formie posmarowanej rozbełtanym żółtkiem i wstaw do letniego piekarnika na około 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...